Hankkiudu eroon Klamydiasta

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti ja tartunnan saa reilusti yli 10 000 ihmistä joka vuosi. Hoitamattomana klamydia saattaa aiheuttaa lapsettomuutta ja esimerkiksi niveltulehduksia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että klamydia on hoidettavissa varsin tehokkaasti antibiooteilla. Toisin kuin jotkin muut sukupuolitaudit, klamydia ei myöskään hoidon jälkeen uusiudu, ellei henkilö saa uutta tartuntaa.

Nykyään lääkkeet klamydian hoitoon on mahdollista tilata myös netistä. Lääkkeiden tilaaminen edellyttää ainoastaan lyhyen lääkärin laatiman kirjallisen kyselyn täyttämistä. Kyselyn avulla lääkäri varmistuu siitä, että tilaamasi klamydialääke soveltuu sinulle ja on sinulle turvallinen käyttää. Lääkkeesi lähetetään neutraalissa postipaketissa, ja ne saapuvat nopeasti haluamaasi osoitteeseen. euroClinix on erikoistunut sähköisiin lääkäripalveluihin, ja se on hoitanut asiakkaita verkossa EU:n ja Suomen lakien mukaisesti jo vuodesta 2004.

Klamydiatartunnan vaiheet

Mikä on klamydia?

Klamydia on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka voi olla oireeton tai vaihtoehtoisesti aiheuttaa molemmilla sukupuolilla virtsaputkentulehduksen kaltaisia oireita. Klamydia on Chlamydia trachomatis -nimisen bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Kyseinen bakteeri on pieni solunsisäinen bakteeri, joka on yleisin sukupuolitauteja aiheuttava bakteeri. Se pesiytyy sukupuolielinten alueelle ja lisääntyy siellä aiheuttaen tulehduksen. Suomessa klamydia on yleisin sukupuolitauti: tartuntoja raportoidaan vuosittain lähes 13 500.

Alla olevat diagrammit kuvaavat Suomessa ilmoitettujen klamydiatartuntojen määrää vuodesta 2004 lähtien. Ylempi diagrammi kuvaa miesten klamydiatartuntojen määrää, alempi diagrammi puolestaan naisten saamien tartuntojen määrää. Diagrammit osoittavat, että klamydiatartunnat ovat naisilla yleisimpiä kuin miehillä. Esimerkiksi vuonna 2011 naisilla diagnosoitiin noin 8 200 tartuntaa ja miehillä noin 5 800 tartuntaa. Huomionarvoista diagrammeissa on se, että miesten saamien tartuntojen määrä kääntyi lievään nousuun vuonna 2014, kun taas naisten saamien tartuntojen määrä laski hieman. Vuonna 2014 miehillä diagnosoitiin noin 5 500 tartuntaa ja naisilla noin 7 800.

Miesten klamydiatartunnat Suomessa

Naisten klamydiatartunnat Suomessa

Kuka voi saada klamydiatartunnan?

Kuka tahansa voi saada klamydiatartunnan esimerkiksi suojaamattomassa yhdynnässä. Suurin osa tartunnan saaneista on 15–20-vuotiaita, mikä kattaa noin 84 prosenttia kaikista klamydiatartunnan saaneista. Naiset saavat tartunnan miehiä helpommin, sillä tartunnan saaneista noin 60 prosenttia on naisia ja 40 prosenttia miehiä. Suurin osa suomalaisten saamista klamydiatartunnoista saadaan kotimaassa suomalaiselta kumppanilta. Tartunnan leviämisen estämiseksi tartunnan saaneen seksikumppanit tulisi tutkia ja tarvittaessa hoitaa, jotta tartuntaketju saadaan katkaistua. Koska klamydia voi olla oireeton, kaikki tartunnan saaneen eivät tiedä sairastavansa sitä. Miehistä noin joka neljäs ja naisista valtaosa ei huomaa erityisiä klamydiaoireita, ja heistä monet jäävät oireettomiksi taudinkantajiksi, jotka voivat tartuttaa muita.

Miten klamydia hoidetaan?

Klamydia hoitoon on olemassa hyvin toimiva ja tehokas antibioottihoito. Suomessa klamydian tutkimukset ja hoito ovat tartuntatautilain mukaisesti ilmaisia julkisessa sairaanhoidossa sekä poliklinikoilla. Klamydian hoidossa voidaan käyttää kahta erilaista antibioottilääkitystä: kerta-annosta tai 7–10 vuorokautta kestävää antibioottikuuria. Yleisin hoitomuoto on kerta-annoksena otettava atsitromysiini-lääkitys. Mikäli tartunnan saanut tietää kerta-annoksen aiheuttavan hänelle mahdollisesti sivuvaikutuksia, kerta-annoksen sijaan on suositeltavampaa käyttää pidempää lääkekuuria, jolloin päivittäin otettava lääkeannos on kerta-annosta huomattavasti pienempi. Atsitromysiinin lisäksi klamydiatartunnan hoidossa voidaan käyttää myös doksisykliiniä. Lisätietoja antibioottihoidosta löytyy euroClinixin verkkosivuilta.

Antibioottihoidon lisäksi tartunnan saaneen on tärkeä pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon aikana ja käyttää kondomia jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa voidaan todeta tartunnan parantuneen. Klamydian parantuminen on varmistettava uudella näytteellä, sillä joissakin tapauksissa tartunnan hoito epäonnistuu oikein syödystä antibioottikuurista huolimatta. Tartunnan saaneen tulee huolehtia myös seksikumppaniensa tutkimisesta ja hoidosta, sillä myös heidät tulee hoitaa, mikäli he ovat saaneet tartunnan. On tärkeää saada katkaistuksi tartuntaketju, sillä siten voidaan yrittää vähentää klamydia esiintyvyyttä.

Millaiset ovat klamydian oireet?

Klamydian itämisaika on 10–14 vuorokautta. Suurin osa tartunnan saaneista ei kuitenkaan saa minkäänlaisia oireita, jotka viittaisivat tartuntaan. Oireettomuudesta huolimatta tartunnan saaneille voi kehittyä pitkäaikainen klamydiatulehdus, joka hoitamattomana voi aiheuttaa naisille esimerkiksi lapsettomuutta munatorvien arpeutumisen takia. Sukuelinten lisäksi klamydia voi tarttua myös peräsuoleen tai nieluun. Useimmiten peräsuolen ja nielun klamydiatartunnat ovat oireettomia.

Naisille klamydia voi aiheuttaa kipua virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä valkovuodon määrän lisääntymistä. Naisilla tartunnan alussa ilmeneviä oireita voivat olla myös emättimen suulla sijaitsevien Bartholinin rauhasten tulehtuminen tai kohdunkaulan tulehtuminen eli servisiitti. Jälkimmäinen ilmenee väli- ja tiputteluvuotoina, lisääntyneenä vuotona sekä yhdyntäkipuina. Toisinaan voi olla myös emättimen polttelua ja kutinaa. Klamydiatartunta voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, jossa esimerkiksi munanjohtimet tai munasarjat tulehtuvat. Tällaisen tulehduksen oireita ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt, lämmönnousu sekä yleinen sairauden tunto.

Miehille klamydiatartunta voi aiheuttaa kutinaa ja polttelua, kipua ja kirvelyä virtsatessa sekä niukkaa vesimäistä tai limaista vuotoa virtsaputkesta. Klamydiainfektion seurauksena miehille voi kehittyä märkäinen virtsaputkentulehdus (uretriitti), joka harvoissa tapauksessa leviää myös lisäkiveksiin, sekä lisäkivestulehdus.

Klamydian oireet:

  • Oireet miehillä
  • Kipu virtsatessa
  • Kirkas neste virtsaputkesta
  • Lisäkivestulehdus
  • Sisäsynnytintulehdus
  • Oireet naisilla
  • Kipu virtsatessa
  • Vuodon runsaus
  • Näppylät genitaalialueella
  • Sisäsynnytintulehdus

Ilman oireellisen klamydian asianmukaista hoitoa tartunnan aiheuttavat bakteerit voivat nousta kohtuun, munanjohtimiin sekä munasarjoihin ja aiheuttaa vakavia tulehduksia. Miehillä hoitamattomat infektiot voivat johtaa kiveksien, eturauhasen tai virtsateiden tulehduksiin.

Mikäli huomaa itsellään yllä mainittuja oireita tai epäilee saaneensa klamydiatartunnan, on hyvä tutustua aiheeseen tarkemmin ja tarvittaessa käydä lääkärin vastaanotolla. Klamydia voidaan todeta hyvin luotettavasti virtsanäytteestä, joka on otettu noin viikko tartunnan saamisen jälkeen. Naisilla klamydiatesti voidaan tehdä myös virtsaputkensuulta tai kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä. Virtsanäytteestä ei voida diagnosoida peräsuolen eikä nielun klamydiaa, joten näitä epäiltäessä on otettava näytteet erikseen myös peräsuolesta ja nielusta.

Kuinka tarttuva klamydia on?

Klamydia kuuluu yleisimpiin Suomessa esiintyviin sukupuolitauteihin, ja tartuntojen määrä on kasvanut jatkuvasti. Tartuntatautirekisterin mukaan ilmoitettuja klamydiatartuntoja oli vuonna 2014 yli 13 200 kappaletta. Suurin osa suomalaisten saamista tartunnoista on saatu kotimaassa suomalaiselta kumppanilta.

Klamydia on bakteeriperäinen sukupuolitauti, joka tarttuu yhdynnän aikana usein miehen siemennesteen tai naisen emättimen vuodon kautta. Tartunnan riski on suuri erityisesti suojaamattomassa yhdynnässä tartunnan saaneen seksikumppanin kanssa. Myös seksilelujen käyttö tai jakaminen tartunnan saaneen kanssa voi aiheuttaa tartunnan tai levittää sitä. Ainoa keino suojautua klamydiatartunnalta on kondomin käyttäminen yhdynnän (sekä emätin- että anaaliyhdyntä) aikana. Erityisen suositeltavaa kondomin käyttö on tartunnan ehkäisemiseksi aina silloin, kun on tekemisessä sellaisen kumppanin kanssa, joka ei pysty varmuudella sanomaan, onko hänellä tartunta vai ei. Myös suuseksissä klamydialta voi suojautua käyttämällä kondomia.

Monien muiden sukupuolitautien tavoin klamydiakin on tartuntatauti. Jos synnyttävällä äidillä on hoitamaton klamydia, se voi tarttua synnytyksen yhteydessä myös vastasyntyneeseen ja aiheuttaa tälle silmätulehduksen tai pahimmassa tapauksessa jopa keuhkokuumeen. Klamydia ei periydy äidiltä eikä isältä lapselle, vaan sen voi saada ainoastaan tartunnan kautta.