Tilaa hoito hiustenlähtöön nopeasti ja luottamuksellisesti

Karvoituksen ja erityisesti hiusten laatu vaikuttaa itsevarmuuteen ja yksilölliseen hyvinvointiin. Jokainen irtoava hius suurentaa pelkoa sairastumisesta hoitoa tarvitsevaan hiustenlähtöön. Hiustenlähtö voi olla kiusallinen vaiva, ja pahimmassa tapauksessa se voi nakertaa siitä kärsivän itsetuntoa. Hiustenlähtö koskettaa erityisesti miehiä.

euroClinix-verkkoklinikka tarjoaa mahdollisuuden ostaa hiustenlähtöön kehitettyjä lääkevalmisteita luotettavasti ilman lääkärikäyntiä. Lääketilausta varten sinun tulee ainoastaan täyttää lyhyt lääkärin laatima kirjallinen terveyskysely, jonka perusteella lääkäri voi varmistaa lääkkeen sopivuuden sinulle. euroClinix toimittaa lääkkeet neutraalissa postipaketissa noin 3–5 arkipäivässä joko suoraan kotiisi tai valitsemaasi Postin toimipisteeseen. euroClinix on johtava eurooppalainen verkkoklinikka, joka on toimittanut lääkkeitä yksityishenkilöille jo vuodesta 2004 lähtien.

Miestyyppinen hiustenlähtö

Miesten hiustenlähtö on yleinen vaiva

Hiustenlähtö (alopesia) koskettaa noin 50:tä prosenttia keski-ikäisistä miehistä, mutta hiustenlähdön tyypit ja syyt vaihtelevat. Mikäli mieheltä irtoaa yli sata hiusta päivässä ja määrä irtoavien ja kasvavien hiusten välillä on epätasapainossa, hänen tulisi käydä lääkärin vastaanotolla, jossa voidaan selvittää hiustenlähdön aiheuttaja. Lääkärit erottavat toisistaan synnynnäisen eli perinnöllisen (androgeeninen tai androgeneettinen) ja ulkosyntyisen hiustenlähdön. Lähes 95 prosenttia hiustenlähdöstä johtuu androgeenisista syistä.

Monet miehet kärsivät tietystä iästä lähtien hiustenlähdöstä. Taipumus hiustenlähtöön on perinnöllinen, ja sitä säätelevät mieshormonit. Hiustenlähtöä voi ilmetä nuorilla miehillä jo murrosiän loppuvaiheessa. Usein hiustenlähtö alkaa ohimoilta ja päälaelta, jonne syntyy kaljuja laikkuja. Androgeeninen hiustenlähtö on yleensä tunnistettavissa vetäytyvästä hiusrajasta ja hiusten ohenemisesta. Erityisesti nuoret miehet kokevat niin kutsuttujen leskenlovien syntymisen kuormittavana itsetuntonsa ja miehisyytensä kannalta.

Perinnöllinen hiustenlähtö on geneettinen häiriö eli perinnöllinen taipumus, johon sen perinyt ei voi itse vaikuttaa. Androgeenisen hiustenlähdön aiheuttaa hiustuppien yliherkkyys kehon omille androgeeneille eli mieshormoneille. Perinnöllinen taipumus aiheuttaa sen, että hiusjuuret reagoivat herkästi testosteronista rakentuneeseen hormoniin, joka tunnetaan dihydrotestosteronina (DHT). Kyseinen hormoni voi tuhota hiusjuuria ja johtaa etenevään kaljuuntumiseen. Se vahingoittaa koko ajan enenevässä määrin hiusjuuria, mikä saa aikaan hiustuppien kutistumisen. Seurauksena on hiustuppien surkastuminen ja hiustenlähtö.

Monien helpotukseksi hiustenlähtöä ja kaljuuntumista voidaan nykyisin ehkäistä, ja se voidaan pysäyttää tehokkaasti hiustenlähdön hoitoon kehitettyjen lääkevalmisteiden avulla. Parhaan lopputuloksen kannalta olennaista on se, että lääkehoito hiustenlähtöä vastaan aloitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tunnista oireet

Terveellä miehellä hiukset kasvavat kuukausittain noin sentin verran per hiustuppi. Miesten keskimääräinen hiusmäärä on 100 000 hiusta, mikä tarkoittaa sitä, että hiukset kasvavat päivittäin yhteenlaskettuna noin 30 metriä. Perinnöllinen androgeeninen taipumus johtaa hiusten kasvuvaiheen lyhenemiseen ja aiheuttaa sekä hiusten että hiustuppien jatkuvan ohenemisen. Hiukset irtoavat pääasiassa ensin otsalta ja ohimoilta (leskenlovet), minkä jälkeen hiustenlähtö etenee takaraivon yläosaan ja jakauksen kohdalle.

Mikäli mies kärsii 25–45-vuotiaana silmin havaittavasta hiustenlähdöstä ohimoilla, päälaella ja hiusrajassa, kyseessä on todennäköisesti androgeeninen hiustenlähtö. Muita hiustenlähdön muotoja ovat telogeeninen eli stressiperäinen hiustenlähtö, pälvikalju ja diffuusi pälvikalju.

Miesten kaljuuntuminen: syitä on useita

Lähes 95 prosenttia miesten hiustenlähdöstä aiheutuu androgeenisesta alopesiasta eli perinnöllisestä taipumuksesta. Perintötekijöiden lisäksi hiustenlähtö ja kaljuuntuminen voivat johtua muistakin syistä:

  • pitkään jatkunut stressi
  • sairaus, kuten diabetes tai verisuonitauti
  • lääkitys, kuten sytostaattihoito
  • infektiot
  • allergiat
  • ravintoaineiden puutos, esimerkiksi vitamiinien, raudan tai sinkin puutos
  • elimistön liiallinen happamuus
  • vioittunut päänahka
  • ulkoiset tekijät, kuten pestisidit, hiusten väriaineet ja shampoot

Apua hiustenlähtöön lääkkeistä

Hiustenlähtöä hoidettaessa erikoislääkärin on tehtävä ensin selkeä diagnoosi, jolla voidaan rajata yksilölliset syyt hiustenlähdölle ja valita sopivat hoitomenetelmät. Hiustenlähtöä voidaan hoitaa ruokavalion tai elintapojen muutoksilla, tiettyjen shampoiden ja hiustenhoitoaineiden käytöllä sekä lääkkeillä. Nykylääketieteen avulla hiustenlähtöä voidaan hoitaa tehokkaasti, ja tutkimustulokset osoittavat, että miesten perinnöllinen hiustenlähtö voidaan pysäyttää jopa kokonaan. Markkinoilla on tällä hetkellä kaksi erilaista hiustenlähtöä ehkäisevää lääkevalmistetta, joiden tehokkuus on pystytty osoittamaan kliinisesti.

Minoksidiilia markkinoitiin alun perin lääkkeenä korkean verenpaineen (hypertensio) hoitoon, ja sen yhdeksi haittavaikutukseksi havaittiin lisääntynyt hiustenkasvu. Nykyisin minoksidiilia on pääasiassa hiustenhoitoon kehitetyissä hoitoaineissa, vaahdoissa ja liuoksissa. Sitä käyttämällä voidaan saada aikaan hiusten paksuuntumista ja tihenemistä kaljuissa kohdissa. Minoksidiililla pystytään hidastamaan hiustenlähtöä, mutta nopeasti etenevää kaljuuntumista se ei kuitenkaan pysäytä.

Finasteridia käytetään sekä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun että hiustenlähdön hoidossa. Finasteridin vaikutus perustuu siihen, että se estää testosteronin muuttumisen elimistössä dihydrotestosteroniksi (DHT). Finasteridi muistuttaa luonnollista testosteronia, minkä ansiosta se vähentää luonnollisen testosteronin tuotantoa elimistössä ja estää näin testosteronin muuttumisen DHT:ksi. Tämä johtaa hiusten kasvuvaiheen pidentymiseen ja hiustenlähdön hidastumiseen. Finasteridia on käytettävä jatkuvasti, jotta sen vaikutus hiustenkasvuprosessissa säilyy riittävänä. Finasteridin pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa mieshormonien tasoon.

Mikäli potilas ei halua käyttää hiustenlähdön hoitoon hormoni- eikä lääkevalmisteita tai jos ne eivät muista syistä sovi hänelle, hiustenlähtöä voidaan hoitaa myös siirtämällä hiustuppia hiustensiirron avulla. Hiustensiirrossa voidaan käyttää erilaisia menetelmiä, kuten yksittäisten hiustuppien siirtoa tai niin kutsuttua strip-menetelmää. Toimenpiteet ovat hyvin hinnakkaita, ja hiustenlähdön hoito edellyttää useimmiten lukuisia peräkkäisiä toimenpiteitä. Toimenpiteet ovat sidoksissa päänahan arpeutumiseen, minkä lisäksi ne ratkaisevat hiustenlähtöongelman vain tilapäisesti. Siirretyt hiukset ohenevat niin ikään ajan myötä ja irtoavat samasta syystä kuin luonnollisetkin hiukset. Toisin sanoen hiustensiirroilla voitetaan ainoastaan aikaa. Tämä menetelmä sopii kuitenkin nuorille miehille yhdeksi hoitovaihtoehdoksi.

Hiustenlähtö lääke: käyttö vaatii kärsivällisyyttä

“Mikä on paras lääke hiustenlähtöön?” on kysymys, johon ei välttämättä löydy yksiselitteistä vastausta. Erilaisia menetelmiä ja lääkevalmisteita kokeillessa tulee huomioida se, että lähes kaikkien hiustenlähdön hoitoon kehitettyjen valmisteiden käyttö edellyttää pitkäjänteisyyttä ennen kuin näkyviä tuloksia saavutetaan. Tehokkain hoito tai lääke hiustenlähdön pysäyttämiseen tai ehkäisemiseen riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja esimerkiksi hiustenlähdöstä kärsivien omista mieltymyksistä. Markkinoilla mainostetaan monenlaisia menetelmiä hiustenlähdön hoitoon, mutta suurin osa niistä on epäluotettavia tai teholtaan vaatimattomia.

Lääkehoidon lisäksi miesten hiustenlähtöä voidaan ennaltaehkäistä hyvällä hiustenhoidolla sekä terveellisellä ruokavaliolla. Vääränlaisella ravinnolla ja tärkeiden vitamiinien sekä kivennäisaineiden saannin niukkuudella voi olla vaikutusta hiustenkasvuun ja hiusten rakentumiseen. Lisäksi epäterveellinen ravinto voi edistää seurannaissairauksien, kuten diabeteksen, verisuonitautien ja reumasairauksien, puhkeamista. Mineraalien ja vitamiinien puutos sekä elimistön liiallinen happamuus voivat johtaa hiuspohjan fyysiseen häviämiseen. Aineenvaihdunnan vilkastuttaminen säännöllisillä ja tasapainoisilla aterioilla on suositeltavaa, sillä terveellinen ravinto vaikuttaa positiivisesti ruoansulatusjärjestelmään ja elimistön kivennäisaineiden tasapainoon. Se edistää myös vahvaa ja tasaista hiustenkasvua.

Kaljuuntuminen edestä

Älä jää yksin: apua hiustenlähtöön on saatavilla

Vaikka hiustenlähtö koetaan monesti kiusallisena vaivana ja erityisesti nuorten miesten keskuudessa miehisyyttä alentavana, sitä ei tarvitse hävetä. Hiustenlähtö, nimenomaan androgeeninen hiustenlähtö, on hyvin yleinen vaiva, jota voidaan hoitaa monilla tavoilla.

Lisätietoja hiustenlähdöstä sekä sen hoidosta löytyy euroClinix-verkkoklinikan kautta. Alla olevan linkin kautta pääset tutustumaan hiustenlähtöä käsitteleviin artikkeleihin sekä euroClinixin tarjoamiin palveluihin.